Allemaal naar “Mastodon”

Ik lees op Twitter veel denigrerende berichten over linkse mensen die naar Mastodon vertrekken. Dat vind ik jammer, want eigenlijk vind ik dat we daar allemaal heen moeten.

Toegegeven, links vertrekt grotendeels met een verkeerd motief. Namelijk: om een eigen bubbel te creeeren. Er zijn echter ook heel goede redenen om naar Mastodon te vertrekken.

Fediverse

Eerst even kort over Mastodon: Mastodon is geen website zoals Twitter. Het is een software-pakket waarmee je je eigen social-media website kunt beginnen. Wat deze software bijzonder maakt is dat de websites onderling kunnen communiceren en een groot social-media netwerk vormen. Dit netwerk noemen we de Fediverse.

Je kunt dit goed vergelijken met e-mail: elk bedrijf, instituut of technisch onderlegd persoon kan een eigen e-mail server beheren en daarmee communiceren met alle andere e-mail gebruikers in de wereld. Heb je een e-mail adres nodig? Dan kun je kiezen uit duizenden e-mail providers, en desnoods je eigen e-mail server installeren.

Zo werkt het ook binnen de Fediverse. Je kunt je voegen bij 1 van de talloze reeds bestaande websites, of er zelf eentje beginnen. Deze websites gebruiken Mastodon, of andere software die compatible is. Vervolgens kun je communiceren met andere mensen op deze zelfde website, maar vooral ook mensen op andere websites.

Links vertrekt dan ook niet zozeer naar Mastodon, maar naar enkele specifieke links-georienteerde social-media websites binnen de Fediverse die toevallig Mastodon gebruiken. Er zijn binnen de Fediverse echter ook talloze rechtse websites te vinden. Denk aan No Agenda Social van Adam Curry. Of Free Speech Extremist. De Fediverse is dus geenszins een links bolwerk.

Overigens zijn er ook hele bekende websites die Fediverse software zoals Mastodon gebruiken, zoals het beruchte Gab.com en Trump’s Truth Social. Deze websites hebben er echter voor gekozen om niet mee te doen in de Fediverse omdat dat niet bij hun business model past.

Voordelen

Waarom is de Fediverse dan beter dan Twitter? Heel simpel: niemand kan jou de mond snoeren. Specifieke websites kunnen er weliswaar voor kiezen om jouw berichten te blokkeren, maar alle andere websites binnen de Fediverse kunnen dan nog steeds met jou communiceren.

Dit maakt het wezenlijk anders dan Twitter. Twitter kan je account verwijderen waarna het voor niemand meer leesbaar is, en ook niemand meer met je kan communiceren. Mensen die dit overkomt zijn vaak gedwongen om een nieuw account aan te maken of zelf-censuur toe te passen.

De hoop is nu dat Elon Musk dit allemaal gaat verbeteren. Maar de vraag is of dat lukt, en hoe lang hij dat in stand weet te houden. Houdt er maar rekening mee dat activistische miljardairs op enig moment de controle over Twitter weer terug in handen zullen proberen te nemen.

Proberen

Enfin, probeer het zelf eens. Schrijf je vooral niet op het linkse mstdn.io of mastodon.social, maar ga eens kijken bij No Agenda Social, Gleasonator, Quodverum, Bitcoin Hackers of Rebel Base.

Volgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *