Fediverse

De anderen

Als je een account hebt aangemaakt op Vrij.Social kan het je zijn opgevallen dat we niet alleen
zijn. Naast de berichten van andere vrij.social gebruikers kom je ook berichten tegen afkomstig van andere sociale netwerken.

Wellicht ben je de welbekende Adam Curry tegengekomen, via zijn sociale netwerk noagendasocial.com. Of misschien volg je inmiddels Bitcoin Magazine die meedoet via sociaal netwerk bitcoinhackers.org.

Er zijn inmiddels ruim 7600 van deze sociale netwerken die onderling met elkaar kunnen communiceren. Dit aantal groeit dagelijks. Samen noemen we deze sociale netwerken de Fediverse.

Techniek

Ik zal je niet teveel vervelen met de techniek, maar een heel klein beetje achtergrond kan geen kwaad.

Belangrijk om te weten is dat niet elk sociaal netwerk binnen de Fediverse dezelfde software gebruikt. Zo gebruikt ons sociaal netwerk de Mastodon software, maar zijn er ook sociale netwerken die Pleroma, Diaspora, Peertube, of iets anders gebruiken.

Doordat er protocollen zijn afgesproken is het mogelijk dat al deze verschillende sociale netwerken, die ook nog eens verschillende software gebruiken, toch onderling met elkaar communiceren. Wil je ervaren wat de verschillen tussen Mastodon en andere software precies zijn dan kun je op meerdere sociale netwerken een account aanmaken.

Een lijst van sociale netwerken en de software die ze gebruiken kun je vinden op fediverse.space, fedidb.org, fediverse.observer of the-federation.info (traag).

Decentraal

Het belangrijkste kenmerk van de Fediverse is dat deze decentraal is opgezet. In plaats van 1 groot bedrijf dat 1 groot sociaal netwerk beheert, zijn er nu duizenden aparte sociale netwerken die samenwerken.

Sommige van deze sociale netwerken zijn vrij groot, met honderdduizenden gebruikers. De meeste zijn echter een stuk kleiner, met enkele tientallen tot tienduizenden gebruikers.

In theorie zou iedereen zijn of haar eigen sociale netwerk binnen de Fediverse kunnen hebben, maar niet iedereen heeft daar zin, tijd, kennis of geld voor.

Ook het beheer van de sociale netwerken varieert. Een aantal wordt beheerd door bedrijven, de meeste door vrijwilligers of individuele hobbyisten.

Oncensureerbaar

Elke sociaal netwerk binnen de Fediverse houdt er eigen regels op na. Mocht het je ergens niet bevallen, of wordt je de mond gesnoerd, dan zoek je verder naar een sociaal netwerk dat beter bij je past. Indien nodig begin je je eigen sociale netwerk.

Het is dan ook zo goed als onmogelijk om compleet verbannen te worden uit de Fediverse. Individuele gebruikers of sociale netwerken kunnen jou blokkeren, maar alle andere netwerken kunnen dan nog steeds met je communiceren.

Uiteraard betekend dit ook in dat je dingen kunt tegenkomen die naar jouw smaak niet door de beugel kunnen. Je kunt er dan voor kiezen om een specifieke gebruiker, of het hele netwerk waar deze gebruiker deel van uit maakt,
te blokkeren.

Het rapporteren van gebruikers kan ook, maar realiseer je dat deze melding wordt afgehandeld door het sociale netwerk van die andere gebruiker, niet door de beheerders van Vrij.Social. De kans is groot dat er niets mee gebeurd.

Je eigen sociale netwerk

Uiteraard ben je meer dan welkom om Vrij.Social te gebruiken. Nodig ook vooral je vrienden uit. Onze server capaciteit is ruim voldoende voor duizenden gebruikers.

Ben je iets technischer onderlegd, of heb je techneuten die je kunnen helpen, dan wil ik je toch ook aanmoedigen om je eigen Mastodon of Pleroma server te installeren en daarmee je eigen sociale netwerk op te zetten.

Hoe meer mensen hun eigen sociale netwerk toevoegen aan de Fediverse, hoe robuuster deze wordt. Bovendien ben je met je eigen sociale netwerk volledig baas over je eigen data en zal niemand je vertellen wat je er wel en niet mag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *